EXAMENSARBETE

Exjobbet blev vägen ut i arbetslivet

Att bygga upp de erfarenheter som krävs inför livet efter studierna är inte helt enkelt. Det är något som många studenter kan skriva under på! Relevant utbildning och flera års arbetserfarenhet inom relevant område är något som efterfrågas i många jobbannonser och att det är närapå omöjligt att hinna skaffa sig under studietiden säger ju sig självt. Anna Sundberg såg till att ta alla chanser hon såg för att få så mycket praktisk erfarenhet av miljöarbete som möjligt under sin tid på Ekosystemteknik vid Lunds Tekniska Högskola.

Såg möjlighet till relevant erfarenhet...

- Innan jag började studera på LTH jobbade jag på lite olika jobb i 2 år, allt från kassan på ICA och reception på gym till sommarkollo och stall. Under själva studietiden jobbade jag deltid i ett tävlingsstall/stuteri. Utöver det har jag själv hästar som jag tränar och tävlar med. Med andra ord har jag jobbat relativt mycket men inte inom den branschen som jag utbildat mig inom.

- Jag såg det som en stor möjlighet att komma ut och känna på arbetslivet och skapa kontakter inför kommande examensarbete. Dessutom var det smidigt att kunna beta av lite högskolepoäng under sommaren samtidigt som man då fick variation i pluggandet, svarar Anna på frågan om varför hon valde att göra praktikkursen Ingenjörsinriktad Yrkesträning i sin utbildning. - Jag hjälpte ett litet rengöringsföretag att lägga grund för ett kommande instiftande av ett miljöledningssystem. Detta bestod bland annat av miljökartläggning av företaget och genomgång av lagstiftning som berörde området.

Anna Sundberg, student i Ekosystemteknik

"Genom praktiken fick jag på så vis självförtroende och kände att min kompetens faktiskt var bidragande i miljö- och energiarbetet i samhället."

 

...fick tilltro till de egna kompetensen

Att få en inblick i hur verkligheten ser ut för ett företag kan ge ytterligare insikter och tilltro till den egna utbildningen. - Det var väldigt lärorikt och roligt att komma ut i arbetslivet och faktiskt känna att man var en tillgång kunskapsmässigt! När man sitter i skolan och gör projekt är det lätt att man nedvärderar sin egen prestation och kunskap i och med att man endast umgås med personer med samma utbildning. I arbetslivet ser det helt annorlunda ut, folk bidrar med olika bitar och jobbar på så vis framåt ihop. Genom praktiken fick jag på så vis självförtroende och kände att min kompetens faktiskt var bidragande i miljö- och energiarbetet i samhället.

Kom tillbaka till Miljöbron när det var dags för exjobb

Kontakten med Miljöbron Skåne började när Anna sökte praktikplats på ett mindre företag i Helsingborg, något som i sin tur gav henne insyn i avfallsbranschen och kontakter på företaget NSR, där hon senare gjorde sitt examensarbete. När det kommer till kontakten med Miljöbron Skåne säger Anna: - Den var strålande. Jag fick kontinuerligt frågor om hur projektet gick och ifall jag behövde hjälp med något; skönt att veta att det fanns stöd att tillgå ifall något skulle krångla.

När det var dags för Anna att skriva examensarbete så valde hon återigen att vända sig till Miljöbron. -Fördelen är att Miljöbron hjälper till med att sätta ihop ett projekt och ge en färdiga kontakter till arbetsgivarna. På så sätt är det som student enkelt att få igång projekten eftersom både lärare och arbetsplats är införstådda med vad som gäller. Många gånger kan det nämligen vara krångligt att få egna projekt till examensarbeten godkända, så det underlättade mycket att få hjälp av Miljöbron! Dessutom är det ofta svårt att formulera exakt vad man vill göra i sitt exjobb, och färdigställda projekt är då toppen för att kunna välja exakt det som känns rätt.

"Ut i arbetslivet så fort du kan!"

Efter examensarbetet fick Anna ett sommarjobb på NSR och i slutet av sommaren började hon på sitt första riktiga jobb på Öresundskraft, inom affärsutveckling och energieffektivisering. - Superkul! Skall bli spännande att kombinera jobb med hästlivet, förhoppningsvis går det lika bra som det gick att kombinera med plugg.

- Största erfarenheten jag tar med mig från projekten är att jag klarar av att genomföra och slutföra stora projekt på egen hand. Att få arbeta ihop med företag är dessutom mycket givande och en bra inkörsport inför kommande arbetsliv i branschen. Under praktiken slogs jag av hur lite kunskap som generellt finns inom miljöområdet ute på företagen, och hur mycket vår utbildning därför betyder för samhället. Exjobbet gav mig en egen tillit i att jag är kompetent och kunnig, något som man faktiskt måste påminna sig om ibland när pluggandet känns tungt.

Till alla ”ekosystemare”, såväl i början som i slutet av utbildningen, ger hon tipset:
- Ut i arbetslivet så fort du kan! Ta hjälp av organisationer som Miljöbron om det känns svårt och läskigt, vilket det lätt kan kännas. Kom ihåg att du utbildar dig inom Sveriges toppskikt av studenter, vilket innebär att du är oerhört kompetent och kommer göra skillnad i vårt framtida samhälle. Till sist, släpp inte dina fritidsintressen när du börjar plugga. Det är viktigt att komma ifrån studentlivet då och då och andas och få perspektiv.