Thesis

Innovativa majsprodukter

Utveckla användningsområden för 2:a sortering av sockermajs.

Verksamhet

Kullasparris driver ekologiska och KRAV-certifierade odlingar där man odlar grön sparris och frilandsgrönsaker, en mindre bigård finns också på gården. Tanken med Kullasparris är att över tiden utveckla en verksamhet som förutom odling och försäljning av sparris även ska kunna erbjuda möjligheter för mat- och odlingsintresserade att få vara med om att skörda och lära sig mer. Ett exempel på detta som görs i mindre grupper är en aktivitet kallad sparrissafari. Att ta emot större grupper i samband med studiebesök är också en del av verksamheten idag.

Kullasparris säljer sparris dels direkt till slutkunder i närområdet via sin gårdsförsäljning, dels i samarbete med gårdsbutiker, krogar och livsmedelsaffärer i trakten. Övriga grönsaker säljs främst direkt till slutkund via två Reko-ringar och nytt för säsongen 2020 genom abonnerade grönsakskassar.

Förutom sparris och andra frilandsgrönsaker erbjuder Kullasparris boende i deras sparrishus som uppfördes i anslutning till gården 2012. Ett mervärde i boendet är att man som gäst får skörda eller plocka från gårdens grönsaker, bär och ägg.

Uppgift

Förutom sparris så odlar Kullasparris även följande frilandsgrönsaker: vitlök, rödlök, gul lök, vaxbönor, bondbönor, brytbönor, sockermajs, brysselkål, kålrabbi, spetskål, svartkål, grönkål, matpumpa, mangold, jordärtskocker, pepparrot, zucchini, rödbetor och persilja.

Kullsaparris söker nu 1-2 studenter som är intresserade av att ta fram nya innovativa förslag på bra användningsområden för 2:a sortering av sockermajs, både produkter man kan göra av färsk och fryst sockermajs. Önskemål är att produkterna är av den karaktären att de går att sälja senare på säsongen för att företaget ska kunna fördela arbetet lite mer jämnt över året.

Slutgiltiga avgränsningar görs i samråd med handledare på skolan samt kontaktperson på företaget. Både student och företag ska vara medvetna om att relevant akademisk förankring ska tillämpas i arbetet.

 

Company Kullasparris
Requirements Vi söker dig som läser Gastronomi
Scope Examensarbete på kandidatnivå
Location Jonstorp (Höganäs)
Contact

Malin Planander
malin@miljobron.se
0732-750429

Additional information

Reseersättning enligt överenskommelse med företaget.