Kursprojekt

Fiskets klimatavtryck

Verksamhet

Skillinge Fisk-Impex AB, eller Sjöfolket som företagets publika varumärke går under, är ett Österlenbaserat bolag som arbetar med mottagning, produktion och försäljning av fisk och skaldjursprodukter. Verksamheten startade redan i början av 70-talet och har sen dess växt sig större och sysselsätter i dag ett 70-tal personer. Huvudverksamheten är förädling av fiskprodukter som säljs vidare till grossister och livsmedelsbutiker både i Sverige och internationellt. Skillinge Fisk-Impex har också en egen fiskbutik och restaurang som stadigt ökar i popularitet.

Hållbarhet genomsyrar verksamheten och har så gjort ända sedan starten. Man ser sitt bidrag till en levande landsbygd och verkar för att fiskenäringen inte ska bli en del av Österlens historia utan också av dess framtid. Förädlingen sker också helt utan konstgjorda aromer och kemikalier och centralt för verksamheten är även att kommande generationer får njuta av färsk fisk. Verksamheten präglas även av ett helhetstänk där man tar tillvara på all fisk som kommer in till verksamheten - det som inte blir filé blir rens som går till djurmat.

Uppgift

Skillinge Fisk-Impex fokuserar nu på att utveckla sitt strategiska hållbarhetsarbete. Ambitionerna är höga, men det gäller att springa på rätt bollar. Bolaget vill ha input i det här arbetet och hjälp med att pinpointa vilka processer/delar av verksamheten som är mest kritiska när det gäller miljö- och hållbarhetsaspekter och söker inspel kring hur de kan förbättra sitt CSR-arbete i stort.

I det här projektet kommer koldioxiduppskattningar vara i fokus. Er uppgift är att göra en översiktlig genomgång av verksamhetens klimatpåverkan och ta fram en modell för att uppskatta klimatpåverkan i mer detalj. Vilka verktyg finns för att beräkna och senare följa upp en verksamhets klimatavtryck och vilka är de olika metodernas för och nackdelar? Hur uppskattar liknande företag sitt klimatavtryck och vilka modeller skulle passa Skillinge Fisk-Impex bäst att arbeta vidare med framöver?

Uppdragsgivare Sjöfolket
Förkunskaper Vi söker dig som läser en utbildning med fokus på miljö.
Omfattning Projektet görs inom ramen för kursen Tillämpad miljövetenskap
Plats Simrishamn
Kontaktperson

Madeleine Brask
madeleine@miljobron.se
0701-91 71 41

Övrig information

Uppdragsgivaren erbjuder reseersättning för resor som görs inom ramen för projektet.