Uppdrag

Vilka växter stärker biodiversiteten och den estetiska upplevelsen?

 

Verksamhet

Axatorpsgården ligger vackert på Söderslätt och är en gård från 1750-talet. De som äger gården är däremot nyinflyttade från Östergötland och både bor och driver sin verksamhet på gården. Sedan 2019 har ägarna framför allt fokuserat på att renovera gården och detta med målet att förena gammalt och nytt och skapa en verksamhet med stort fokus på återbrukat, vintage och naturligt.

Är inte drömmen att gifta sig på en lantlig skånegård med naturen och djuren nära? Detta är möjligt på Axatorpsgården som har en bröllopslokal där 70-80 personer kan vistas. Det är även möjligt att anordna andra arrangemang och Axatorpsgården skräddarsyr ett förslag utefter dina önskemål. Slutligen har de Bed and Breakfast i det som tidigare var Höskullen som inretts till tre vackra rum och en härlig Lounge.

Utöver logi har de naturligtvis frukostservering men även lunchpaket och middagar.

Uppgift

På Axatorpsgården är det mycket fokus på utomhusmiljön och ägarna eftersträvar att bidra till så hög biodiversitet som möjligt. En åtgärd är att inte klippa gräset för ofta utan låta hästar beta av och på så sätt bidra till en miljö där många olika arter får frodas.

Nu vill de utveckla sin utemiljö ytterligare och planerar att anlägga en örtträdgård samt plantera fler blommor bland annat perenner som kan användas till att dekorera rummen och lokalen. De skulle inför detta vilja få bättre kunskap och förslag på vilka växter som tillsammans skulle ge en fin trädgård året om. Deras förhoppning är att kunna plantera blommar och växter som står i sin fulla prakt under olika tider på året.

Du/ni kommer att ge förslag på vilka kryddor och växter som Axatorpsgården skulle kunna plantera för att förbättra den estetiska upplevelsen av trädgården och samtidigt göra den ännu mer användbar i verksamhetens olika arrangemang. Det bör göras med fortsatt stort fokus på gårdens nuvarande biodiversitet. Alla förslag ska således antingen bevara eller stärka biodiversiteten som finns i trädgården.

Det är en stor fördel om du kan vara mycket på Axatorpsgården under uppdraget. Slutgiltiga avgränsningar görs i dialog med kontaktperson på företaget.

Uppdragsgivare Axatorpsgården
Förkunskaper Du läser på universitet/högskola och har utbildning inom växtlära, trädgårdsdesign och odling. Du får gärna studera landskapsvetenskap eller liknanden utbildning.
Omfattning Uppdraget är utformat för 1-2 studenter och omfattar 10–20 timmar som fördelas fritt under ungefär en månad från det att uppdraget påbörjats.
Plats Trelleborg
Kontaktperson

Frida Hansson
0760345141
frida@miljobron.se